Over de accu in de e-bike

Naast de motor is de accu één van de belangrijkste onderdelen in de e-bike. Op deze pagina lees je alles over de accu in de e-bike: van een stukje geschiedenis tot de belangrijkste begrippen die je moet kennen om goed voor je accu te zorgen.

Elektrische fietsen

Begin negentiende eeuw werden in de Verenigde Staten de eerste patenten voor de elektrische fiets gedocumenteerd. Deze fietsen werden aangestuurd door 10 volts-accu’s. Door de jaren heen werden er steeds meer aanpassingen gedaan om de elektrische fiets te verbeteren en te innoveren. Hierdoor werden elektrische fietsen lichter en werd het mogelijk steeds langere afstanden af te leggen zonder de accu op te hoeven laden.

De accu van een e-bike

De accu is essentieel voor jouw e-bike. Deze zorgt er namelijk voor dat je tijdens het fietsen gebruik kunt maken van de trapondersteuning. De accu is als een batterij: hij raakt dus leeg wanneer je hem gebruikt. Gelukkig is het mogelijk om de accu op te laden om hem zo keer op keer weer te kunnen gebruiken. De accu bevindt zich onder de bagagedrager van uw e-bike of is geïntegreerd in het frame. Zo heb je geen last van de accu en blijft hij goed beschermd. De accu’s die Forza Fietsen gebruikt, zijn uitneembaar. Hierdoor kun je ze veilig opbergen en makkelijk opladen.

Levensduur van uw accu

De gemiddelde levensduur van een fietsaccu bij regelmatig gebruik ligt tussen de drie en vijf jaar. Om de levensduur van de accu te verlengen is het goed om deze regelmatig op te laden. Het is echter niet goed voor de accu om dit na iedere rit te doen. Rijd de accu niet helemaal leeg, maar zorg ervoor dat deze altijd nog voorzien is van ongeveer 40% energie. Teveel opladen zorgt voor diepontlading en kan schade aan de accu veroorzaken. Tot slot is het belangrijk om de accu van jouw e-bike te bewaren bij kamertemperatuur, hem nooit helemaal leeg te bewaren en hem regelmatig op te laden wanneer je hem enige tijd niet gebruikt om zelfontlading te voorkomen.

Het laden van de accu

Het is van uiterst belang dat je de accu zorgvuldig gebruikt. Bij het allereerste gebruik moet de accu drie keer volledig leeg gereden worden om hem vervolgens weer volledig op te laden.  Deze laadcyclus mag nooit onderbroken worden. Dit houdt in dat je het laden niet vroegtijdig mag afbreken, maar dat je wacht totdat het lampje van de accu weer groen is.

De actieradius

De actieradius houdt in hoe ver je met een volle accu kunt fietsen. Het geeft een indicatie welke afstand je met de accu van jouw e-bike kunt afleggen. De actieradius wordt bepaald door de capaciteit van de accu. Daarnaast spelen ook andere factoren mee in de afstand die je op één accu kunt afleggen. Denk hierbij aan de weersomstandigheden. Heb je last van veel tegenwind? Dan is de accu eerder leeg. Ook de temperatuur speelt een rol. Wanneer het kouder is dan 10°C kan de capaciteit afnemen. De conditie, het gewicht en de leeftijd van de accu beïnvloeden ook de actieradius. Daarnaast hebben de vorm van het landschap en de conditie van het wegdek ook veel effect op de actieradius van de accu van de e-bike. Er zijn ook factoren die je zelf in de hand hebt. Denk hierbij aan je schakelgedrag, de ondersteuningsstand die je hanteert en het remmen en optrekken.

Forza Essenze extreem lage instap elektrische fiets voorwielmotor accu

Capaciteit van de accu

De capaciteit van de accu verschilt per e-bike. Tegenwoordig worden veel fietsen voorzien van een 400 of zelfs 500 Wh accu. Hoe zwaarder de accu, hoe groter de actieradius. De capaciteit hangt dus samen met hoe ver je op één accu kunt rijden zonder deze tussendoor op te laden. Een accu met een zwaardere capaciteit levert meer energie op. Wanneer je dus graag verre afstanden aflegt, is het van belang om een accu met een hogere wattage aan te schaffen.

Een extra e-bike-accu van Forza

Een extra accu is altijd handig! Zo kun je onderweg eventueel van accu wisselen om langere afstanden af te leggen. Dit is een duurzame investering, zeker omdat onze accu’s beschikken over de Lithium-ion techniek. Dankzij deze techniek zijn ze compact, milieuvriendelijk en snel op te laden. Daarnaast is de kans op zelfontlading erg klein.

Wil je graag een e-bike met goede accu aanschaffen? Maak snel en gemakkelijk een afspraak voor een gratis proefrit.

Deze proefrit kunnen we bij je thuis organiseren of je kunt langskomen bij één van onze E-bike Testcenters.  Vraag onze brochure aan voor meer informatie over de elektrische fietsen van Forza Fietsen.

Gratis brochure aanvragen