Accu e-bikes

De e-bike is tegenwoordig razend populair en niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Iedereen maakt gebruik van een e-bike en dat is natuurlijk niet zo gek, want een e-bike zorgt voor ultiem gemak! Zo biedt hij trapondersteuning, kunt u sneller en langere afstanden afleggen en is hij makkelijk in gebruik. 

Elektrische fietsen

Begin negentiende eeuw werden in de Verenigde Staten de eerste patenten voor de elektrische fiets gedocumenteerd. Deze fietsen werden aangestuurd door 10 volts-accu’s. Door de jaren heen werden er steeds meer aanpassingen gedaan om de elektrische fiets te verbeteren en te innoveren. Hierdoor werden elektrische fietsen lichter en werd het mogelijk steeds langere afstanden af te leggen zonder de accu op te hoeven laden.

De accu van een e-bike

De accu is essentieel voor uw e-bike. Deze zorgt er namelijk voor dat u tijdens het fietsen gebruik kunt maken van de trapondersteuning. De accu is als een batterij, hij raakt dus leeg wanneer u hem gebruikt. Gelukkig is het mogelijk om de accu op te laden om hem zo keer op keer weer te kunnen gebruiken. De accu bevindt zich onder de bagagedrager van uw e-bike. Zo ervaart u geen last van de accu en blijft hij goed beschermd. Veelal hebben e-bikes een uitneembare accu, zo kunt u deze veilig opbergen en hem makkelijk opladen.

Accu van een Forza e-bike

Levensduur van uw accu

De gemiddelde levensduur van een e-bike accu bij regelmatig gebruik ligt rond tussen de drie en vijf jaar. Om de levensduur van uw accu te verlengen is het goed om deze regelmatig op te laden. Het is echter niet goed voor de accu om dit na iedere rit te doen. Rijd de accu niet helemaal leeg, maar zorg ervoor dat deze altijd nog voorzien is van ongeveer 40% energie. Teveel opladen zorgt voor diepontlading en kan schade aan de accu veroorzaken. Tot slot is het belangrijk om de accu van uw e-bike te bewaren bij kamertemperatuur, hem nooit helemaal leeg te bewaren en hem regelmatig op te laden wanneer u hem enige tijd niet gebruikt om zelfontlading te voorkomen.

Het laden van de accu

Het is van uiterst belang dat u de accu zorgvuldig gebruikt. Bij het allereerste gebruik moet de accu drie keer volledig leeg gereden worden om hem vervolgens weer volledig op te laden.  Deze laadcyclus mag nooit onderbroken worden. Dit houdt in dat u het laden niet vroegtijdig mag afbreken, maar dat u wacht totdat het lampje van de accu weer groen is.

De actieradius

De actieradius houdt in hoe ver u met een volle accu kunt fietsen. Het geeft een indicatie van welke afstand u met de accu van uw e-bike kunt afleggen. De actieradius wordt bepaald door de capaciteit van de accu. Daarnaast spelen ook andere factoren mee in de afstand die u op één accu kunt afleggen. Denk hierbij aan de weersomstandigheden. Heeft u last van veel tegenwind? Dan is de accu eerder leeg. Ook de temperatuur speelt een rol. Wanneer het kouder is dan 10°C kan de capaciteit afnemen. De conditie, het gewicht en de leeftijd van de accu beïnvloeden ook de actieradius. Daarnaast hebben de vorm van het landschap en de conditie van het wegdek ook veel effect op de actieradius van de accu van uw e-bike. Er zijn ook factoren die u zelf in de hand heeft. Denk hierbij aan uw schakelgedrag, de ondersteuningsstand die u hanteert en het remmen en optrekken.

Forza Essenze extreem lage instap elektrische fiets voorwielmotor accu

Capaciteit van de accu

De capaciteit van de accu verschilt per e-bike. Tegenwoordig worden veel fietsen voorzien van een 400 of zelf 500 Wh accu. Hoe zwaarder de accu, hoe groter de actieradius. De capaciteit hangt dus samen met hoe ver u op één accu kunt rijden zonder deze tussendoor op te laden. Een accu met een zwaardere capaciteit levert meer energie op. Wanneer u dus houdt van verre afstanden afleggen is het van belang om een accu met meer Wh aan te schaffen.

Een extra e-bike accu van Forza

Een extra accu is altijd handig! Zo kunt u onderweg eventueel van accu wisselen om langere afstanden af te kunnen leggen. Dit is een duurzame investering, zeker omdat onze accu’s beschikken over de Lithium-ion techniek. Dankzij deze techniek zijn ze compact, milieuvriendelijk en snel op te laden. Daarnaast is de kans op zelfontlading erg klein.

Wilt u graag een e-bike met goede accu aanschaffen? Bekijk ons volledige aanbod e-bikes of maak snel en gemakkelijk een afspraak voor een gratis proefrit. Deze proefrit kunnen we bij u thuis organiseren of u kunt langskomen bij één van onze testcentra.  Vraag onze brochure aan voor meer informatie over e-bikes met een accu.

Gratis brochure aanvragen