Accu Elektrische Fiets

Alles over de accu van uw elektrische fiets

De positie van de accu

Alle elektrische fietsen van Forza zijn uitgerust met een accu onder de bagagedrager. Hierdoor is de balans bij de elektrische fietsen met voorwielmotor optimaal!

De accu in de bagagedrager is simpel en snel te (de)monteren, met gemak schuift u de accu uit uw fiets. En als u gebruik maakt van een fietstas dan is de accu mooi uit het zicht, verborgen onder uw tas!

De accu van uw elektrische fiets brengt, net als de motor, wat extra gewicht met zich mee ten opzichte van een gewone fiets. Gemiddeld is een elektrische fiets ongeveer tot 5 kg zwaarder dan een gewone fiets.

» Bekijk hier alle elektrische fietsen

Accu & Actieradius

De actieradius geeft aan hoeveel u kunt fietsen met een accu totdat u deze weer op moet laden. Met name de capaciteit van de accu, de hoeveelheid energie (Wh) die de fietsaccu levert, is bepalend voor de actieradius van uw elektrische fiets. Daarnaast wordt de afstand die u met uw elektrische fiets kunt fietsen mede beïnvloed door verschillende factoren;

» Lees verder over de actieradius

Vaste of uitneembare accu?

De accu van uw fiets moet bij het gebruik met regelmaat worden opgeladen. De elektrische fietsen van Forza zijn allemaal voorzien van handige uitneembare accu’s van hoge kwaliteit. U kunt uw fietsaccu dus overal mee naar toe nemen en opladen waar en wanneer u wilt. U kunt uw fietsaccu thuis dus gewoon in huis opladen, dit hoeft niet per se in uw garage of schuur. Elk stopcontact is voor u een geschikt oplaadpunt, of u nu thuis bent of onderweg. De uitneembare accu biedt u het nodige gemak!

» Bekijk hier alle elektrische fietsen

Uitneembare accu & fietsendrager

Als u regelmatig met uw elektrische fiets op pad gaat, de natuur in trekt en mooie fietstochten maakt, dan maakt u waarschijnlijk gebruik van een fietsendrager. In dit geval is het prettig dat uw elektrische fiets is voorzien van een uitneembare accu, want dit scheelt weer het nodige gewicht op uw fietsendrager! Daardoor is de fiets een stuk makkelijker op uw fietsendrager te zetten.

Welk accutype?

Tijdens het elektrisch fietsen stuurt de accu van uw fiets de motor aan en zorgt ervoor dat u de gewenste trapondersteuning krijgt; het vaak genoemde “duwtje in de rug”. Het soort accu die u gebruikt heeft invloed op het aantal kilometers dat u met uw fiets kunt fietsen.  Als u zich bij Forza Fietsen komt oriënteren op een fiets dan helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuze voor het type accu.

» Meer weten over een gratis demonstratie van onze fietsen bij u thuis?
» Beleef onze fietsen in (en rondom) onze Experience Center te Nunspeet!

Li-On (lithium-ion) accu’s

De accu’s van Forza Fietsen beschikken over de Lithium-Ion techniek en zijn compact, milieuvriendelijker, laden sneller op, hebben een relatief  lage zelfontlading en een lange(re) levensduur. Dit type accu heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Accu gebruik & onderhoud

Met zorg en aandacht kunt u de levensduur van uw fietsaccu verlengen. Bijvoorbeeld door na elk gebruik de accu op te laden, hoe kort of hoe ver u ook heeft gefietst. De accu stopt automatisch met opladen als deze helemaal is opgeladen.

Een lege accu die niet wordt opgeladen kan een diepteontlading krijgen. Hierbij raakt de accu onherstelbaar beschadigd en in dit geval vervalt ook uw garantie op de accu.

De accu van uw elektrische fiets opladen

Net als bij de oplaadbare apparatuur die u gewend bent, zoals uw mobiele telefoon of laptop, laadt u de accu van uw elektrische fiets op met de bijgeleverde oplader. Het enige dat u hoeft te doen is de stekker in het stopcontact te steken en uw accu wordt opgeladen. Een indicator op de accu en/of op uw display toont hoe vol uw accu is, en als de accu vol is stopt het opladen automatisch.

Door de handige uitneembare accu’s, die u geleverd krijgt bij de elektrische fietsen van Forza, hoeft u nooit te zoeken naar een oplaadpunt (stopcontact) waar uw fiets kan staan. U haalt de accu gewoon uit de fiets en plugt de lader in het dichtstbijzijnde stopcontact, die altijd wel voorhanden is.

Zelfontlading van de accu

Als u uw e-bike een tijd niet gebruikt zal uw fietsaccu altijd een deel van zijn energie kwijtraken. De accu loopt als het ware leeg en ontlaadt zichzelf ook als u de fiets niet gebruikt.

Het prettige van de toegepaste Lithium Ion accu (Li-ion) in uw elektrische fiets van Forza Fietsen is dat deze accu een zeer lage zelfontlading heeft!

» Bekijk alle elektrische fietsen in onze (gratis) brochure

Alle accu’s zijn gevoelig voor temperatuur

De accu van een elektrische fiets is altijd in bepaalde mate gevoelig voor temperatuur, net als accu’s van andere apparatuur. De capaciteit van uw fietsaccu (uitgedrukt in Wh) daalt met de temperatuur. Bij een grote capaciteit kan er veel energie worden opgeslagen in de accu en zult u langer kunnen fietsen, omdat de accu minder snel leeg raakt.

De capaciteit van uw accu, zoals deze wordt omschreven bij de accu, geldt bij een optimale temperatuur. Bij een lagere temperatuur neemt deze capaciteit af, en als de temperatuur weer stijgt neemt deze capaciteit weer toe tot de ‘normale’ capaciteit van uw fietsaccu.

Dit betekent ook dat als u uw accu oplaadt in een koude ruimte dat de maximale capaciteit minder dan optimaal is! Bij kamertemperatuur kunt u uw uitneembare accu wel volledig opladen en dan profiteert u van de maximale capaciteit!

Is de accu van uw elektrische fiets leeg?

Als uw accu (bijna) leeg is, leg deze dan het liefst zo snel mogelijk aan de oplader. Als u geen streepjes meer op uw display ziet, wacht dan niet te lang, maar laad uw accu weer op.

U zult merken dat wanneer de accu van uw elektrische fiets bijna leeg is, de trapondersteuning weg zal vallen. Uw fietsaccu kan namelijk zover ontladen raken waarbij deze ernstig beschadigd of zelfs kapot gaat. Daarom schakelt de elektrische fiets de trapondersteuning uit als de accu bijna leeg is, en is het belangrijk om dan niet te lang te wachten met het opladen, omdat anders de accu vanzelf verder ontlaadt (zelfontlading) en dit tot ernstige schade kan leiden.

Bij een totale ontlading van de accu, wat we “diepontlading” noemen, vervalt bovendien de garantie op uw accu. Dus laadt uw fietsaccu snel weer op als u deze na een mooie tocht heeft leeg gefietst!

Staat uw elektrische fiets lang stil?

Staat uw fiets voor langere tijd (enkele weken of maanden) stil omdat u deze langdurig niet gebruikt? Laat uw accu dan niet in uw fiets zitten en laadt deze ook niet helemaal op! Met de accu in uw fiets zal de computer altijd wat energie verbruiken, waardoor de accu langzaam leeg zal raken. En omdat uw accu minder lang meegaat als u deze geheel opgeladen laat staan, wordt door fabrikanten aanbevolen om (bij langdurige stilstand) de accu +/- 40% opgeladen op de plank (of ergens anders) te bewaren.

De levensduur van uw fiets accu

De accu is een belangrijk onderdeel van uw elektrische fiets en van alle fietsonderdelen gaat uw accu relatief het minst lang mee. Gemiddeld is een accu na 3 tot 5 jaar aan vervanging toe.

Een nieuwe accu is kostbaar, maar uiteraard een nodige belangrijke investering in de elektrische fiets en uw fietsplezier.

De levensduur van uw accu verlengen

Uw elektrische fiets van Forza ondersteunt u met een op Lithium gebaseerde accu. U kunt de levensduur van deze accu verlengen door uw elektrische fiets bewust te gebruiken met behulp van enkele tips.

Zo is het raadzaam om na uw fietstocht niet door te rijden tot de accu leeg is, maar de accu eerst weer op te laden. Zorgt u er ook voor dat de accu niet ontlaadt tot deze op is, maar bijvoorbeeld tot minimaal de helft, en laad de accu ook niet helemaal op maar tot maximaal 90%. En als u korte ritten maakt dan kunt u zelfs gaan voor een lager maximum. Hiermee verhoogt u de levensduur van de accu aanzienlijk in vergelijking met het helemaal leegrijden en weer helemaal opladen van de accu.

Stop uw lader in de fietstas en laadt uw accu op de helft van een fietsroute weer een beetje op in het restaurant, terwijl u geniet van een kop koffie op het terras. Hoe meer u de accu ontziet op de momenten waarop het mogelijk is, hoe langer u er plezier aan zult beleven.

Heeft u nog vragen over de accu van uw elektrische fiets? Bel 0341 – 217 017