Hoe hard mag een e-bike

Hoe hard mag een e-bike?

Een e-bike, ofwel elektrische fiets, is een fiets met elektrische trapondersteuning. In tegenstelling tot een normale fiets maak je op een e-bike veel sneller snelheid, waardoor je ook een stuk harder kunt fietsen. Dit alles zonder vermoeid te raken, want een elektrische fiets zorgt ervoor dat fietsen niet zwaar is. Maar hoe hard mag je nou op een e-bike? We leggen het je allemaal haarfijn uit. Dan weet je precies waar je aan toe bent wanneer je op jouw e-bike stapt. 

Zo hard mag je op een e-bike

De accu van je e-bike voorziet de motor van elektriciteit. Hierdoor krijg je de trapondersteuning die je verlangt. Een e-bike wordt ondersteund tot 25 km/u. Dat wil zeggen dat bij die snelheid de ondersteuning stopt. Mag je dan harder op een elektrische fiets? Ja, zolang je dat op eigen kracht doet. In de wet is vastgelegd dat een e-bike geen trapondersteuning mag geven bij meer dan 25 km/u. Door middel van de trapondersteuning hoef jij veel minder kracht te zetten zodat je een stuk sneller op je bestemming aankomt. Dit alles zonder vermoeid te raken. Ideaal wanneer je graag lange afstanden fietst of jouw elektrische fiets gebruikt als vervoersmiddel om naar je werk te gaan.

Elektrische fiets en helmplicht

Tegenwoordig zie je ook steeds meer snelle elektrische fietsen op de rijbaan. Dit zijn zogenoemde speed pedelecs.
Voor een speed pedelec gelden andere regels, omdat zo’n soort elektrische fiets een stuk harder kan.
Een speed pedelec heeft een trapondersteuning tot maar liefst 45 km/u.
Hierdoor is het verplicht om een kenteken te voeren en een helm te dragen. Het is dus een ander type elektrische fiets dan de reguliere e-bikes. Voor de fietsen die wij bij Forza verkopen hoeft u nog geen helm op, maar het is altijd goed om te doen voor je eigen veiligheid

Ga voorbereid op pad

Ben je van plan om sneller te fietsen dan 25 km/u? Neem dan een paar voorzorgsmaatregelen voor je eigen veiligheid. Voordat je op jouw elektrische fiets stapt, is het verstandig om je remmen te controleren. Goede remmen zijn een vereiste wanneer je van plan bent hard te gaan fietsen, zodat je veilig een noodstop kunt maken mocht de situatie daartoe leiden. Een luide fietsbel is ook geen overbodige luxe. Laat andere weggebruikers, die langzamer zijn dan jij, weten dat je wilt passeren. Voor je eigen veiligheid is het handig om een fietshelm te overwegen. Wanneer je met grote snelheden valt, kan een fietshelm je leven redden. En denk eraan: op een elektrische fiets ben je een stuk kwetsbaarder dan weggebruikers in bijvoorbeeld een auto. Houd altijd je omgeving goed in de gaten. Gebruik je telefoon dus niet tijdens het fietsen en zorg er ook voor dat je jouw omgeving goed kunt horen: oordoppen met luide muziek zijn niet zo handig.

Vraag de brochure aan

Wil jij een een stuk sneller op je bestemming aankomen zonder bezweet te raken? Bekijk dan eens de collectie e-bikes van Forza Fietsen. Onze e-bikes bieden een trapondersteuning tot 25 km/u. Een kenteken en helm zijn, zoals je in dit artikel geleerd hebt, niet nodig. In onze collectie vind je verschillende modellen; zo zit er altijd een elektrische fiets tussen die perfect aansluit bij jouw wensen. Kies je voor een sportieve herenfiets, een e-bike met middenmotor of breng je toch liever je kinderen veilig op de bestemming met een mamafiets? Bij Forza Fietsen kan het allemaal. Heb je al een e-bike op het oog? Kom dan naar een E-bike Testcenter bij jou in de buurt voor vrijblijvend advies en een gratis proefrit.

Vraag gratis brochure aan