Winteronderhoud tips

6 handige tips voor het onderhouden van uw elektrische fiets.

Laat uw fiets door
specialisten behandelen

Het is heel verstandig om eens in de zoveel tijd uw elektrische fiets een behandeling te geven. Geef uw elektrische fiets een winterbeurt!.. Met de winter op komst raden wij u aan om door een van onze fietsspecialisten een Winter Onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.

1. Maak de fiets regelmatig schoon

Niet de minst belangrijke en voor de meesten onder ons ook niet de meest leuke tip. Jawel, handen uit de mouwen: “maak de fiets regelmatig schoon (en droog)”, hierdoor zorgt u ervoor dat er geen schade aan onderdelen kan ontstaan. Smeer indien mogelijk de ketting en andere bewegende delen, behandel alle verchroomde onderdelen met een vochtwerend middel. Dit alles is ten behoeve van de levensduur van uw fiets. Let op! Zorg er voor dat u niet met een vettig middel de velgen en de eventuele schijfremmen reinigt. Dit kan gevaarlijk zijn. Volg goed de handleiding voor de overige tips.

2. Controleer met regelmaat de bandenspanning

Controleer regelmatig uw bandenspanning (tussen 4 en 5 bar). Vooral met weersveranderingen is het noodzakelijk uw bandenspanning goed in de gaten te houden. Waarom moet u dat eigenlijk doen vraagt u zich af? Zachte banden zorgen voor extra weerstand, minder kilometers en ze slijten sneller. Dat wilt u toch niet?

3. Gebruik de elektrische fiets bewust

Regelmatig gebruik van uw fiets houdt uw accu in goede conditie, waardoor hij jarenlang meegaat. En gebruikt u de fiets niet, bewaar de accu in de wintertijd dan gewoon in huis, iedere accu is gevoelig voor temperaturen. Laad de accu niet op tijdens temperaturen onder 0, doe dit binnen bij kamertemperatuur.

4. Voorkom een leegstaande accu

Is de accu leeg, laad deze dan direct bij. Een diepteontlading kan grote schade tot gevolg hebben en maakt de accu onbruikbaar.

5. Veiligheid boven alles

Met dat het buiten vroeger donker wordt is het heel belangrijk dat u te allen tijde goed zichtbaar bent op de weg voor uw medeweggebruikers. Controleer de verlichting zorgvuldig en vervang zo nodig het lampje en/of de batterij(en). Ook als u verlichting hebt dat aangesloten is op de bijgeleverde fietsaccu. Heeft u ook wel eens nagedacht over extra opvallende kleding zoals een fluoriserend veiligheidshesje?

6. Check regelmatig bouten en moeren

Als u de elektrische fiets met regelmaat gebruikt is de fiets onderhevig aan slijtage doordat deze op bijna iedere ondergrond komt. Check regelmatig of alle bouten, moeren en schroeven stevig vastzitten. En controleer de remblokken op slijtage; bij elektrische fietsen slijten deze sneller dan bij gewone fietsen vanwege de hogere gemiddelde snelheid.