24 april 2019

Wij rekenen definitief af met de vooroordelen over elektrisch fietsen

Elektrische fietsen hebben te kampen met een behoorlijke lading aan vooroordelen. Ze hadden ooit een wat suffig imago. De elektrische fiets moest afrekenen met het zogenaamde ‘Spartamet-syndroom’. Voor wie te jong is om dat te kennen: dat is een fiets met benzinehulpmotor die in de jaren ‘80 populair werd. Maar deze Spartamet had duidelijk een oudere doelgroep. Dus toen de eerste elektrische fietsen op de markt kwamen waren de vergelijkingen met de Spartamet én met haar doelgroep snel gemaakt. Daarnaast zou de elektrische fiets peperduur zijn en ook niet eens goed voor je gezondheid zijn... Wij zijn klaar met deze vooroordelen en rekenen hier één voor één mee af!     

Wij rekenen definitief af met de vooroordelen over elektrisch fietsen

Delen op social media

Vooroordeel 1: De elektrische fiets is alleen voor oudjes

Als iemand dit nog tegen je zegt, mag je hem uitlachen. Er zijn vorig jaar meer elektrische fietsen verkocht dan normale stadsfietsen. Nu zijn er behoorlijk wat oudere mensen in Nederland, maar het zijn er niet genoeg dat zij alleen voor deze enorme groei hebben kunnen zorgen. Dat is bewijs genoeg dat ook jong volwassenen en jongeren gecharmeerd zijn geraakt van de e-bike. Overigens heeft de term ‘e-bike’ waarschijnlijk ook bijgedragen aan de groei in populariteit onder jongere doelgroepen. Klinkt toch net iets hipper dan ‘elektrische fiets’.

Vooroordeel 2: Het zou slecht zijn voor je gezondheid

Elektrisch fietsen is niet slecht voor je gezondheid. Sterker nog, er zijn goede argumenten te verzinnen dat het in sommige gevallen zelfs gezonder is! E-bikers rijden bijvoorbeeld vaak verder, fietsen langer en stappen vaker op de fiets dan mensen die de ‘normale fiets’ pakken. Daarnaast zijn er de mensen die de auto laten staan en in plaats daarvan hun elektrische fiets pakken: die gezondheidswinst is overduidelijk. Daar komt nog eens bij dat je natuurlijk allerlei vormen hebt van trapondersteuning. Je kunt zelf bepalen in hoeverre je je zelf nog inspant, maar meer inspanning is niet eens altijd goed. Voor sommige mensen is bijvoorbeeld een heuvel op fietsen of flinke tegenwind een te heftige belasting voor het hart en voor de gewrichten.

Vooroordeel 3: elektrische fietsen zijn super duur

Oké, een elektrische fiets is niet de goedkoopste fiets die je ooit zult aanschaffen, maar zijn ze onbetaalbaar? Zeker niet. Omdat de populariteit en daarmee ook het aanbod toenmeemt, zie je dat dit de prijs naar beneden brengt. Maar let wel, er is natuurlijk wel kwaliteitsverschil. Je kunt misschien een redelijk goedkope e-bike van Chinese makelij krijgen, maar zodra er een onderdeeltje daarvan kapot gaat zit je met de gebakken peren. Daar is dan weer moeilijk aan te komen. Kies beter voor een fiets met betrouwbare merkonderdelen. Dus soms is iets meer uitgeven wel aan te raden, omdat dit uiteindelijke een betere investering is voor de langere termijn. Is het toch een te groot bedrag in één keer? Dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je e-bike te leasen!

Hebben we je overtuigd? Zul je nooit meer geloven in deze vooroordelen? En heb je nog geen e-bike, maar overweeg je er eentje aan te schaffen? Kom dan eens een kijkje nemen in onze showroom of maak een proefritje gewoon bij jou thuis, het kan allemaal!

Meer lezen?

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

03 januari 2024

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
Vraag gratis brochure aan