Accu Elektrische Fiets

Alles over de accu van uw elektrische fiets

De positie van de accu

Alle elektrische fietsen van Forza zijn uitgerust met een accu onder de bagagedrager. Hierdoor is de balans optimaal!

De accu in de bagagedrager is simpel en snel uitneembaar. Heeft u de accu liever niet in het zicht? Maak dan gebruik van onze fietstassen.

De accu en motor van uw elektrische fiets brengen wat extra gewicht met zich mee ten opzichte van een gewone fiets. Gemiddeld is een elektrische fiets ongeveer tot 5 kg zwaarder.

» Bekijk hier alle elektrische fietsen

Accu & Actieradius

De actieradius geeft aan hoeveel u kunt fietsen met een accu totdat u deze weer oplaadt. De capaciteit van de accu en hoeveelheid energie (Wh) die de fietsaccu levert zijn bepalend voor de actieradius van uw elektrische fiets. Daarnaast wordt de afstand die u met uw e-bike kunt fietsen beïnvloed door verschillende factoren, zoals: Bandenspanning, gewicht, belasting van de fiets etc…

» Lees verder over de actieradius

Vaste of uitneembare accu?

De accu van uw fiets moet door het gebruik met regelmaat worden opgeladen. De elektrische fietsen van Forza zijn allemaal voorzien van handige uitneembare accu’s van hoge kwaliteit. U kunt uw fietsaccu overal opladen of het nu thuis is of onderweg. De uitneembare accu biedt u het gemak!

» Bekijk hier alle elektrische fietsen

Uitneembare accu & fietsendrager

Wanneer u regelmatig met uw elektrische fiets op pad gaat, de natuur in trekt en mooie fietstochten maakt, gebruikt u waarschijnlijk een fietsendrager. In dit geval is het prettig dat uw elektrische fiets is voorzien van een uitneembare accu, want dit scheelt weer het nodige gewicht op uw fietsendrager! Ook  is de fiets hierdoor een stuk makkelijker op uw fietsendrager te zetten.

Welk accutype?

Tijdens het elektrisch fietsen stuurt de accu van uw e-bike de motor aan, die ervoor zorgt dat u de gewenste trapondersteuning krijgt. Het soort accu dat u gebruikt heeft invloed op het aantal kilometers die u met uw fiets kunt fietsen.  Als u zich bij Forza Fietsen komt oriënteren voor een e-bike, helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuze voor het type accu.

» Meer weten over een gratis demonstratie van onze fietsen bij u thuis?
» Beleef onze fietsen in (en rondom) onze Experience Center te Nunspeet!

Li-On (lithium-ion) accu’s

De accu’s van Forza Fietsen beschikken over de Lithium-Ion techniek en zijn compact, milieuvriendelijk en snel oplaadbaar. Ook hebben onze accu’s een relatief lage zelfontlading en een lange(re) levensduur. Heeft u liever een zwaardere  accu, waarmee u nog langer kan fietsen? Dat kan! Op bijna ons hele assortiment is een accu upgrade mogelijk.

Accu gebruik & onderhoud

Met zorg en aandacht kunt u de levensduur van uw fietsaccu verlengen. Dit kunt u doen door na elk gebruik de accu op te laden. De accu stopt automatisch met opladen als deze helemaal is opgeladen. Een lege accu die niet wordt opgeladen kan diepteontlading krijgen. Hierbij raakt de accu onherstelbaar beschadigd en in dit geval vervalt altijd de garantie.

Bij het eerste gebruik dient de accu de eerste drie keer volledig leeg gereden te worden. Vervolgens dient u de accu bij de eerste 3 ladingen volledig op te laden. De laadcyclus mag niet worden onderbroken worden. Dat wil zeggen dat u het laden niet mag stoppen voordat het lampje van de acculader weer groen is en de accu volledig is opgeladen.

De accu van uw elektrische fiets opladen

Net als bij de oplaadbare apparatuur die u gewend bent, zoals uw mobiele telefoon of laptop, laadt u de accu van uw elektrische fiets op met de bijgeleverde oplader. Het enige wat u hoeft te doen is de stekker in het stopcontact te steken en uw accu wordt opgeladen. De indicator op de accu en/of op uw display toont hoe vol uw accu is. Wanneer de accu vol is, stopt het opladen automatisch.

Door de handige uitneembare accu’s, die u geleverd krijgt bij de elektrische fietsen van Forza, hoeft u nooit te zoeken naar een oplaadpunt (stopcontact) waar uw fiets kan staan. U haalt de accu gewoon uit de fiets en plugt de lader in het dichtstbijzijnde stopcontact.

Zelfontlading van de accu

Wanneer u uw e-bike een tijd niet gebruikt, zal uw accu altijd een deel van zijn energie kwijtraken. De accu loopt als het ware leeg en ontlaadt zichzelf ook wanneer u de fiets niet gebruikt.

Het prettige van de toegepaste Lithium Ion accu (Li-ion) in uw  Forza Fiets, is dat deze accu een zeer lage zelfontlading heeft!

» Bekijk alle elektrische fietsen in onze (gratis) brochure

Alle accu’s zijn gevoelig voor temperatuur

De accu van een elektrische fiets is altijd in bepaalde mate gevoelig voor temperatuur, net als accu’s van andere apparatuur. De capaciteit van uw fietsaccu (uitgedrukt in Wh) daalt met de temperatuur. Bij een grote capaciteit kan er veel energie worden opgeslagen in de accu en zult u langer kunnen fietsen, omdat de accu minder snel leeg raakt.

De capaciteit van uw accu, zoals deze wordt omschreven bij de accu, geldt bij een optimale temperatuur. Bij een lagere temperatuur neemt deze capaciteit af en wanneer de temperatuur weer stijgt, neemt deze capaciteit weer toe tot de ‘normale’ capaciteit van uw fietsaccu.

Dit betekent ook dat wanneer u uw accu oplaadt in een koude ruimte, de maximale capaciteit minder dan optimaal is! Bij kamertemperatuur kunt u uw uitneembare accu wel volledig opladen en dan profiteert u van de maximale capaciteit!

Is de accu van uw e-bike leeg?

Wanneer uw accu (bijna) leeg is, is het aan te raden deze aan de oplader te leggen.  Aan de streepjes op uw display kunt u aflezen hoe vol uw accu nog is. U zult merken dat wanneer de accu bijna leeg is, de trapondersteuning wel zal vallen. De elektrische fiets schakelt de trapondersteuning zelf uit wanneer de accu bijna leeg is. Dit om te voorkomen dat er dieptelading ontstaat.
Wacht daarom niet te lang met het opladen van uw accu. Bij een totale ontlading van de accu, wat we “diepontlading” noemen, vervalt bovendien de garantie.

Staat uw elektrische fiets lang stil?

Staat uw fiets voor langere tijd (enkele weken of maanden) stil omdat u deze langdurig niet gebruikt? Laat uw accu dan niet in uw fiets zitten. Met de accu in uw fiets zal de e-bike altijd wat energie verbruiken, waardoor de accu langzaam leeg raakt. Het wordt eveneens afgeraden om de accu helemaal op te laden voordat u deze voor een langere periode niet meer gebruikt. Wij bevelen u aan om bij langdurige stilstand de accu ongeveer 40% opgeladen op een droge en veilige plek te bewaren.

De levensduur van uw fiets accu

De accu is een belangrijk onderdeel van uw elektrische fiets en van alle fietsonderdelen gaat uw accu relatief het minst lang mee. Gemiddeld is een accu na 3 tot 5 jaar aan vervanging toe. Een nieuwe accu is kostbaar, maar uiteraard een nodige belangrijke investering in de elektrische fiets en uw fietsplezier.

De levensduur van uw accu verlengen

Uw elektrische fiets van Forza ondersteunt u met een op Lithium gebaseerde accu. U kunt de levensduur van deze accu verlengen door uw elektrische fiets bewust te gebruiken met behulp van enkele tips.

Zo is het raadzaam om na uw fietstocht niet door te rijden tot de accu leeg is, maar de accu eerst weer op te laden. Zorgt u er ook voor dat de accu niet ontlaadt tot deze op is, maar bijvoorbeeld tot minimaal de helft, en laad de accu ook niet helemaal op maar tot maximaal 90%. En als u korte ritten maakt dan kunt u zelfs gaan voor een lager maximum. Hiermee verhoogt u de levensduur van de accu aanzienlijk in vergelijking met het helemaal leegrijden en weer helemaal opladen van de accu.

Stop uw lader in de fietstas en laadt uw accu op de helft van een fietsroute weer een beetje op in het restaurant, terwijl u geniet van een kop koffie op het terras. Hoe meer u de accu ontziet op de momenten waarop het mogelijk is, hoe langer u er plezier aan zult beleven.

Heeft u nog vragen over de accu van uw elektrische fiets? Bel 0341 – 217 017