Als jij de trotse eigenaar bent van een mooie E-bike wil je natuurlijk dat deze lang meegaat. Om dit te bereiken, is het van groot belang om de nodige aandacht te besteden aan het onderhoud van jouw elektrische fiets. Ben je benieuwd wat jij kunt doen om zo lang mogelijk te genieten van jouw elektrische fiets? Lees snel verder voor onze tips!

Pomp je banden regelmatig op

Vaak haal je pas een fietspomp tevoorschijn wanneer je banden aan de zachte kant zijn, maar het is verstandig om een gewoonte te maken van het oppompen van je fietsbanden. Als je op pad gaat op de elektrische fiets terwijl de banden zacht zijn, slijten ze sneller. Bovendien zul je meer weerstand ervaren, wat extra energie vergt van jezelf en van de accu van je E-bike. De juiste bandenspanning is daarnaast ook bevorderlijk voor de wegligging van je elektrische fiets: reden genoeg om je banden eens in de zoveel tijd op te pompen!

Opladen van de accu: doe het niet op een ijskoude plek

Om de levensduur van je accu te verlengen, is het verstandig om deze nooit op te laden op een plek waar de temperatuur onder het vriespunt ligt. In een eerdere blog legden we namelijk uit dat dit een chemisch proces op gang brengt dat leidt tot onherstelbare schade aan je accu. Voorkom dit scenario en neem de accu mee naar binnen wanneer het buiten erg koud is. Laad deze bijvoorbeeld op in huis of in de garage. Zoek ook voor het bewaren van je accu een droge en vorstvrije plek op om te voorkomen dat deze snel slijt.

Ga regelmatig op pad met je E-bike

Ook dit is een tip die de accu van je elektrische fiets ten goede zal komen. Door het ontladen en laden van een accu blijft deze in goede staat, en dat is uiteindelijk bevorderlijk voor de levensduur. Je hoeft niet direct urenlang te gaan fietsen – een blokje om is al genoeg! Zorg wel altijd dat de accu van de elektrische fiets genoeg is opgeladen voor je op weg gaat. Zodra de accu leeg raakt, zul je merken dat de trapondersteuning afneemt. Is de accu volledig leeg (diepe ontlading), dan kan dit zelfs blijvende schade aanrichten.

elektrische fiets

Laat je fiets zo nu en dan checken door een expert

Je kunt zelf natuurlijk stappen ondernemen die de levensduur van je E-bike verlengen, maar het kan ook geen kwaad om zo nu en dan bij een expert langs te gaan voor een grote onderhoudsbeurt. De fietsexpert weet precies waar hij of zij op moet letten zodat eventuele problemen tijdig worden verholpen. Zo wordt je rijervaring nog beter en gaat je elektrische fiets langer mee. Hoe vaak je een grote onderhoudsbeurt moet inplannen, hangt af van de gebruiksintensiteit van jouw E-bike. Het is aan te raden om tenminste één grote onderhoudsbeurt per jaar in te plannen.

Bij Forza Fietsen nemen we onze service erg serieus. Als je ergens hulp bij nodig hebt, kun je altijd contact met ons opnemen.

Heb je nog geen E-bike en zou je graag eens een proefrit willen maken? Daarvoor ben je van harte welkom in onze showroom!