Hoe hard mag een e-bike?

Wij krijgen regelmatig de vraag hoe hard een e-bike nu eigenlijk mag. Wat is de maximaal toegestane snelheid en welke regels gelden er nog meer voor elektrische fietsen? Om te weten hoe hard u mag rijden is het belangrijk om te weten dat er in de regelgeving onderscheid wordt gemaakt tussen e-bikes en speed pedelecs.

Verschil e-bike en speed pedelec

Zowel de e-bike, ook wel elektrische fiets genoemd, als de speed pedelec werkt met trapondersteuning die ervoor zorgt dat u snel op kunt trekken. Echter verschillen beide fietsen nogal van elkaar, zeker wanneer het aankomt op de maximaal toegestane snelheid. Een e-bike mag tot 25 km per uur trapondersteuning geven. Zodra u deze snelheid bereikt zult u merken dat het trappen zwaarder wordt, omdat een hogere snelheid niet wordt ondersteund. Een speed pedelec daarentegen mag tot 45 km per uur worden ondersteund en valt qua regelgeving onder dezelfde regels als bromfietsen. Een speed pedelec is te herkennen aan een geel kenteken, reguliere e-bikes hebben dit niet.

Maximale snelheid elektrische fiets

Zoals benoemd heeft een e-bike trapondersteuning tot 25 km per uur. Dit betekend niet dat dit de maximale snelheid is die u mag fietsen met een elektrische fiets. Als u harder kan trappen, mag u best sneller fietsen maar dan wel op eigen kracht. Zodra de motor meet dat u harder gaat dan 25 km per uur, zal de motor de trapondersteuning automatisch stoppen. Wanneer u een elektrische fiets bestuurt, zult u aan de reguliere regelgeving moeten voldoen net zoals wanneer u op een normale fiets rijdt. Echter gelden er voor het rijden op een speed pedelec wel een aantal aanvullende regels met betrekking tot de snelheid:

  • U moet minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs (AM);
  • U mag niet op het fietspad rijden, daarentegen gelden op de verschillende rijbanen verschillende maximum snelheden;
  • Op de rijbaan mag u maximaal 45 km/u fietsen;
  • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom 40 km/u;
  • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom 30 km/u;

Wilt u meer weten over de verkeersregels voor speed pedelecs? Lees hier alle regels die gelden voor zogenaamde ‘high speed e-bikes’.

Verkeersregels e-bike

Voor een e-bike geldt geen maximum snelheid. Wettelijk gezien zijn de verkeersregels zoals voor de gewone fiets van toepassing. U kunt dus zo hard fietsen als dat u zelf wilt en kunt. Echter zal boven de 25 km/u de trapondersteuning ermee ophouden. Aanvullende verkeersregels zijn pas van toepassing wanneer het een speed pedelec betreft.

Forza Fietsen

Bent u op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Voor school, als moederfiets of voor woon- werkverkeer? De elektrische fietsen van Forza zijn met zorg ontwikkeld en van de hoogst mogelijke kwaliteit. Met een Forza fiets beleeft u alle gemakken van elektrisch fietsen. Vraag een gratis brochure aan of kom naar een van e-bike experience centers. Hier kunt u vrijblijvend een proefrit maken op alle elektrische fietsen, zo weet u meteen of een fiets wel of niet bij u past.

Gratis proefrit aan huis