Fiets leasen zakelijk

Steeds meer werknemers pakken de fiets in plaats van de auto om naar het werk te reizen. Zeker met de komst van een e-bike is het gebruik van de fiets als vervoersmiddel voor woon- werkverkeer aantrekkelijker geworden. Zowel grote afstanden als een harde wind vormen geen obstakel meer om op de fiets naar het werk te gaan. Bent u zich aan het oriënteren op de mogelijkheden om een fiets zakelijk te leasen? Forza Fietsen legt uit over de voor- en nadelen, verschil tussen zakelijk leasen of private lease en de regeling anno 2020.

Fietsleaseplan (2020)

Een e-bike is een kostbaar bezit, echter vormt de hoge aanschafprijs voor veel mensen een drempel om een elektrische fiets te kopen. Daarom is er sinds begin 2020 een nieuwe leaseregeling voor fietsen in het leven geroepen. Met de nieuwe regeling voor een fiets van de zaak, kunnen werknemers een fiets zakelijk leasen. Daarmee wil de overheid mensen motiveren om op de fiets naar het werk te gaan om de files en bijbehorende milieuproblemen iets te ontlasten. Het verschil tussen het fietsleaseplan van 2020 en 2019 is dat u niet langer verplicht bent om het aantal kilometers te noteren die u privé fietst. Dat maakt het zakelijk leasen van een fiets vele malen aantrekkelijker.

Bijtelling en belasting

Voor een zakelijke leasefiets betaalt u, net als voor een leaseauto, een vaste bijtelling per maand. Deze bijtelling bedraagt 7% en wordt berekend over de waarde van uw leasefiets. Dit bedrag wordt opgeteld bij uw inkomen, waarover u de belasting betaalt volgens de belastingschijf waarin uw inkomen valt.

Bijvoorbeeld: een elektrische fiets kost gemiddeld €2000,- euro, de bijtelling bedraagt dan €140,- per jaar. Uitgaand van een gemiddeld tarief van 42%, leidt dat tot een bedrag van €58,- euro aan extra belasting per jaar.

De voordelen van leasen

Het leasen van een fiets via uw werkgever klinkt aantrekkelijk. Zo kunt u relatief goedkoop op een splinternieuwe elektrische fiets rijden. Dit zijn de voordelen van een fiets leasen:

  • U hoeft niet in één keer een groot bedrag te betalen voor een elektrische fiets, u betaalt een vast bedrag per maand waarbij alle extra kosten zijn inbegrepen.
  • Onderhoud en reparaties zitten inbegrepen bij het maandelijkse leasetarief.
  • Uw fiets is verzekerd tegen schade en diefstal.
  • Nooit meer in de file of parkeerproblemen.

Een mogelijk nadeel is dat wanneer u kiest voor het zakelijk leasen van een fiets, u uw reiskostenvergoeding voor de dagen dat u met de fiets naar het werk komt kwijtraakt. In plaats daarvan betaalt u iedere maand de bijtelling voor uw fiets. Gebruik deze rekentool als u wilt berekenen of een leasefiets of kilometervergoeding gunstiger voor u is.

Fiets leasen: verschil zakelijk of privé

Als uw werkgever geen mogelijkheid biedt om een fiets zakelijk te leasen, dan kunt u ervoor kiezen om de e-bike te leasen als particulier. U heeft daarbij de keuze uit operational lease of financial lease. Bij particulier operational lease bent u zelf geen eigenaar van de fiets, u betaalt voor het gebruik van de fiets. Doorgaans zitten verzekering en onderhoud inbegrepen bij de leaseprijs. Bij financial lease koopt u de fiets, en betaalt u de fiets in termijnen af aan de leasemaatschappij. Hierbij bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhouden en verzekeren van de elektrische fiets.

Kunt u een fiets leasen via uw werkgever? Dan betaalt u vaak een eigen bijdrage in de vorm van bijtelling die bij uw salaris wordt opgeteld. Meestal bedraagt dit een paar euro per maand. Uw werkgever bepaalt of hij het leasebedrag gedeeltelijk of volledig betaalt, waardoor u (in het laatste geval) geen belasting hoeft te betalen.

Forza e-bike zakelijk leasen

Wilt u een elektrische fiets van Forza leasen? De mogelijkheid van fietslease hangt nauw samen met onze missie: het elektrisch fietsen bereikbaar maken voor iedereen. Onze fietsen worden gemaakt van hoogwaardig materiaal en zijn van uitmuntende kwaliteit. Bovendien zijn diverse modellen e-bikes als beste getest. Heeft u een elektrische fiets van Forza op het oog? Plan een proefrit in of vraag eerst onze digitale brochure aan. Uiteraard kunt u ook direct uw leaseaanvraag indienen.

Vul uw leaseaanvraag in