Het fietsplan is een initiatief van de overheid om het woon -en werkverkeer op de fiets te stimuleren. Begin 2015 is het bedrijfsfietsplan afgeschaft en vervangen door de werkkostenregeling, oftewel WKR. Maar wat houdt het precies in? Met het fietsplan krijgen werknemers de mogelijkheid een elektrische fiets aan te schaffen met een groot belastingvoordeel. Hierbij worden de aanschafkosten van een elektrische fiets van je bruto salaris afgehaald. Hieraan zijn wel een aantal regels verbonden. Alvorens je een elektrische fiets wil kopen met behulp van een fietsplan, moet je bij je werkgever nagaan wat de regels omtrent een fietsplan precies zijn, dit kan namelijk per bedrijf verschillen.


Voordelen fietsplan

Wanneer je ervoor kiest om met de fiets naar je werk te gaan in plaats van de auto, gaan je maandelijkse kosten een stuk naar beneden omdat je veel minder brandstof betaald. Daarnaast ben je natuurlijk ook milieuvriendelijk bezig. Voor de werkgever is een fietsplan voordelig omdat ze deze kosteloos kunnen invoeren en tegelijkertijd aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden aan hun werknemers aanbieden. Daarbij wordt de aanschaf van de fiets tot het beheren en afhandelen helemaal geautomatiseerd. Als werknemer heb je juist fiscaal voordeel wanneer je een elektrische fiets volgens het fietsplan aanschaft. De aanschafprijs wordt door je werkgever bepaald en de voordelen kunnen oplopen tot wel 50%! Dit wordt bepaald aan de hand van je inkomen. Omdat de kosten voor een elektrische fiets van je brutoloon wordt gehaald, hoef je over dat deel van je salaris geen loonheffing aan de belasting terug te betalen. In Nederland zijn er meer fietsen dan mensen, dus het is handig om er een aan te schaffen via een fietsplan aangezien je je elektrische fiets ook privé mag gebruiken. En natuurlijk is het goed voor de gezondheid. Je beweegt meer per dag waardoor je spierkracht, uithoudingsvermogen, je bloedsomloop maar ook je immuunsysteem verbeterd. Daarmee bespaar je ook weer op een duur fitnessabonnement.

Wil je ook een elektrische fiets aanschaffen met behulp van het fietsplan? Forza Fietsen biedt fietsplannen door heel Nederland. Kom langs op ons adres in Nunspeet voor een testritje op een van onze E-bike’s, of maak een afspraak en wij komen bij u thuis. Zo kun je vrijblijvend een van onze elektrische fietsen uitproberen!