De dagen worden korter, de temperaturen dalen, de sjaals gaan weer om en we gaan massaal aan de snert en stamppot. Dat kan maar één ding betekenen: de winter staat weer voor de deur! Regen, kou, vorst, wind, gladheid; ook in deze periode blijven wij, nuchtere Nederlanders, natuurlijk gewoon doorfietsen. Lees hier alle tips en tricks voor het winterklaar maken van uw elektrische fiets!

Bereid uw elektrische fiets voor op de kou!

Te warme of te koude temperaturen zijn niet goed voor een elektrische fiets. Weersinvloeden doen geen goed aan de apparatuur. Gelukkig zijn de fietsen van Forza gemaakt van sterke materialen van de beste kwaliteit die u helpen de winter veilig door te komen. 

Accu

De accu van een elektrische fiets kan absoluut niet goed tegen kou. De kou kan de accu en de werking ervan namelijk flink beschadigen. Bewaar de accu op een vorstvrije, droge en geventileerde plek en haal hem altijd uit uw fiets wanneer u hem niet gebruikt. Als u de accu verwijdert, moet u er wel voor zorgen dat deze altijd halfvol opgeladen is. Een lege accu in de kou laten kan zorgen voor het diep ontladen waardoor er flinke schade aan de accu kan ontstaan. 

Actieradius

Omdat de accu dus minder goed werkt met lage temperaturen zal de actieradius van uw elektrische fiets afnemen. Dit komt omdat de energie minder gemakkelijk doorstroomt en dus minder vermogen produceert. Deze afname ligt tussen de 5% en 20%. Houd er dus rekening mee dat u minder verre tochten kunt maken zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Gelukkig zijn de accu’s voorzien van een BMS (Battery Management System) waardoor het vermogen van de accu beschermt wordt en de levensduur verlengt wordt. 

Banden

In de winter is het natuurlijk extra glad en slipperig. Het klinkt misschien raar, maar ook een elektrische fiets kan, net zoals een auto, worden voorzien van winterbanden. Dankzij het dikkere profiel hebben winterbanden meer grip dan een gewone band. De grip van het voorwiel is hierbij het belangrijkste. Zorg er dan ook voor dat de band niet helemaal vol zit. Een band met wat minder lucht heeft meer grip dan een volgepompte band omdat hij dan platter is daardoor meer in contact is met de ondergrond.   

Pekel

Fiets op de gestrooide fietspaden voor extra veiligheid. Tegenwoordig wordt er op bijna elk fietspad wel zout gestrooid. Dit zorgt voor veiligheid. Echter, een (elektrische) fiets kan niet goed tegen de pekel waardoor de fiets kan beschadigen. Er kan namelijk roest ontstaan wat zorgt voor slijtage aan de velgen, de trappers en de ketting. Voorkom roestvorming aan uw fiets door hem even af te spoelen met water. 

Ook handig! 

Een vastgevroren slot kan ontdooit worden met behulp van een verwarmde sleutel of door er in te blazen. De warme lucht kan helpen bij het verwarmen van het slot zodat u deze kunt openen. 

Schaf een zadelhoesje aan om een bevroren zadel te voorkomen. Dan hoeft u onderweg geen koude of natte kont te hebben. 

Onderhoud

Neem het zekere voor het onzekere en laat onderhoud uitvoeren aan uw elektrische  fiets om zo veilig op pad te kunnen wanneer het vriest of sneeuwt. Wij komen graag bij u aan huis voor een onderhoudsbeurt en dat zonder voorrijkosten. U geniet bij ons altijd van 6 jaar garantie op uw fiets. De garantie voor het accupakket, motorpakket en de losse onderdelen bedraagt 3 jaar. Mocht er toch iets aan de hand zijn met uw fiets dan komen wij graag bij u langs, ook na de garantieperiode.

Heeft u vragen over het winterklaar maken van uw elektrische fiets? Neem contact met ons op en wij helpen u zo snel mogelijk verder!