Een elektrische fiets is een investering en daarom ben je zuinig op dit mooie vervoermiddel en wil je dat deze zo lang mogelijk mee gaat. Logisch! Voor bijna alle gebruiksvoorwerpen geldt: goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur. Hetzelfde geldt natuurlijk voor jouw e-bike! En juist in de winter kan jouw fiets wel wat extra liefde en aandacht gebruiken! 

Dus bij deze geven we je enkele (winter)onderhoud tips! 

 

 

  • Controleer regelmatig je bandenspanning

 

Dit geldt natuurlijk voor iedere fiets. Om je banden in goede staat te houden is het slim om deze op de juiste druk te houden. Vooral een te zachte band is nadelig voor de levensduur. Een zachte band slijt sneller en zorgt ook nog eens voor meer weerstand. Vooral met weersverandering wil de bandenspanning nog wel eens fluctueren, dus wanneer de temperatuur ineens naar beneden tuimelt doe je er goed aan om te checken of je bandenspanning goed is – zorg ervoor dat deze tussen de 4 en 5 bar is!

 

  • Maak met enige regelmaat je fiets schoon

 

Tja, niet de leukste tip, maar wel heel noodzakelijk. Schoonmaken, smeren en droogmaken zijn heel belangrijk voor jouw e-bike. Verwijder viezigheid, en smeer de fietsketting en andere bewegende onderdelen. Ook is het slim om verchroomde onderdelen van de elektrische fiets in te wrijven met een vochtafstotend middel. Let erop: niet de remmen en velgen smeren, dat is zijn onderdelen die je stroef wil hebben, anders kun je niet goed remmen! En als je dan toch bezig bent: check ook even of alle bouten en moeren nog stevig vastzitten. 

 

 

  • Zorg goed voor je accu

 

Voor de conditie van je fietsaccu is het aan te raden om de fiets regelmatig te gebruiken. Het komt de accu niet ten goede als de fiets erg lang stil staat: een goede stok achter de deur dus om erop uit te gaan! Gebruik je de fiets een poosje niet? Dat kan natuurlijk. In dat geval is het slim om de accu binnenshuis te bewaren. Alle accu’s -of het nu die van je fiets, telefoon of fotocamera betreft- zijn gevoelig voor temperaturen. Te veel kou vindt de accu niet leuk. Laad de accu ook niet op bij temperaturen onder nul, doe dit bij voorkeur bij kamertemperatuur. 

 

 

  • Breng je e-bike af en toe weg voor een servicebeurt!

 

Eens in de zoveel tijd is het slim om je elektrische fiets een onderhoudsbehandeling te laten geven. Je kunt veel zelf doen, maar we raden het aan dat er af en toe een specialist naar jouw fiets kijkt! Bij Forza hebben wij daarvoor de winteronderhoudsbeurt en die doen wij bij jou aan huis. Je kunt twee voorkeursdata doorgeven, zodat we vast een moment vinden dat schikt – wel zo makkelijk!