Alle informatie over uw fietsaccu

Een elektrische fiets wordt uiteraard gekenmerkt door zijn accu. De fietsaccu geeft namelijk de ondersteuning die u van uw e-bike verlangt. Op deze pagina vindt u alle informatie over fietsaccu’s.  

Wat voor soort fietsaccu’s zijn er?

Er zijn verschillende type accu’s beschikbaar. De Nikkel Metaalhydride accu (Ni-MH), de Lithium Ion accu(Li-Ion), de Lithium Polymeer accu (Li-Po) en de Lithium-IJzer-Fosfaat accu (LiFePo4). Het type accu bepaald de levensduur, prijs en kwaliteit van de fietsaccu.

Wat is de gemiddelde levensduur van een fietsaccu?

De levensduur hangt af van een aantal factoren. Allereerst hangt het af van welk type accu u heeft. De gemiddelde levensduur van een fietsaccu bedraagt drie jaar. Echter, wanneer u een LiFePo4 accu heeft, is de levensduur rond de zes jaar. Daarnaast wordt de levensduur bepaald door het gebruik. Gebruikt u uw elektrische fietsaccu iedere dag? Dan zal deze natuurlijk sneller slijten dan wanneer u hem af en toe uit de stalling haalt. Regelmatig gebruik van de accu en het opladen van de accu zorgen er voor dat na een aantal jaren de capaciteit zal afnemen waardoor de werking en actieradius achteruit gaan.

Hoe kan de levensduur van een fietsaccu verlengt worden? 

De levensduur van de accu kunt u op verschillende manieren verlengen. Zorg er voor dat de bandenspanning in orde is zodat de accu energie besparen kan. Schakel op het juiste moment en zorg voor een constante snelheid. Zet daarnaast de versnelling dus niet te hoog. Het vreet energie wanneer u vanuit stilstand meteen wegrijdt met trapondersteuning. U kunt deze beter aanzetten wanneer u op gang bent. Het is ten slotte ook belangrijk dat u de accu niet helemaal leeg fietst. Tussendoor de accu opladen is daarom verstandig. Kleine aanpassingen kunnen al een wezenlijk verschil maken!

Hoe moet een fietsaccu onderhouden worden? 

Een elektrische fietsaccu moet regelmatig onderhouden worden. Op deze manier kunt u de levensduur verlengen. Wat belangrijk is om te weten is dat de omgevingstemperatuur een grote invloed heeft op uw fiets accu. Te warme en te koude temperaturen zijn slecht voor de accu. Bewaar en laad hem dus op in een droge omgeving op kamertemperatuur. We adviseren u om de fiets accu te verwijderen na uw fietstocht. Zo beschermt u hem extra tegen kou en regen. Wanneer u de accu goed onderhoudt, is een elektrische fiets een duurzame investering.

Hoe moet de accu opgeladen worden? 

Een fietsaccu moet regelmatig opgeladen worden. Zeker wanneer u hem vaak gebruikt, zal hij sneller leeglopen. Het is belangrijk hem niet helemaal leeg te rijden en hem dus op tijd op te laden. Dit voorkomt namelijk de kans op diepontlading. Wanneer een accu diep ontladen is kan hij niet meer opgeladen worden en moet hij worden vervangen. Het is dus goed om de batterij altijd rond de 50% opgeladen te houden en hem ook halfvol te bewaren.

Wat is de actieradius van een fietsaccu? 

De actieradius van een fiets accu hangt af van het type accu en de manier hoe u uw fietsaccu gebruikt. De actieradius bepaald de afstand die afgelegd kan worden op een volle accu. Het is dus goed te kijken hoe groot de actieradius van uw accu is voordat u op pad gaat. De actieradius kan daarnaast beïnvloed worden door verschillende factoren. Zo zorgt meer gewicht van bijvoorbeeld bijrijders of boodschappen, voor een lagere radius. Daarnaast kan weerstand door weersomstandigheden, het landschap en de bandenspanning ontstaan waardoor zal de actieradius ook verminderen.

Is een elektrische fiets met accu veilig? 

Een fietsaccu is zeker veilig, zeker wanneer u hem op een verantwoorde manier gebruikt. Omdat een fietsaccu veel energie opslaat, bestaat er kans op brandgevaar. Wanneer de accu tijdens bijvoorbeeld een val beschadigd geraakt of wanneer hij te lang wordt blootgesteld aan hitte kan hij ontploffen. Het is dus belangrijk voorzichtig om te gaan met de fietsaccu en hem te vervangen wanneer hij gevallen is. Hij kan namelijk ook intern beschadigd zijn.

Hoeveel kost een fiets accu?

De kosten van een goede accu liggen vaak wel rond de €500,-. Prijzen kunnen variëren van € 300,- tot €600,-. Dit is uiteraard afhankelijk van het merk fiets en plaats van de accu. Omdat een elektrische fiets ongeveer tien jaar meegaat, zult u meerdere malen uw fietsaccu moeten vervangen.

Wat is een fietsaccu revisie?

Wanneer de fietsaccu minder gaat presteren is het mogelijk de accu te laten reviseren. Dit is goedkoper dan de aanschaf van een geheel nieuwe accu. Er hangen echter wel risico’s aan het uitvoeren van een revisie. Wanneer deze niet goed wordt uitgevoerd, is er een grote kans dat deze snel kapot gaat. U moet dan alsnog een nieuwe accu aanschaffen. We raden het u dan ook af om de accu te laten reviseren. U kunt hem beter gewoon vervangen voor een nieuwe dan bent u verzekerd van veiligheid en betrouwbaarheid.

Heeft u overige vragen wat betreft het gebruik, het onderhoud of de aanschaf van een fietsaccu? Neem dan contact met ons op! Wanneer u een fietsaccu wilt kopen kunt u ook langskomen bij één van onze testcenters voor een adviesgesprek of maak een afspraak voor een gratis thuisdemonstratie.

Toscane Originale Middenmotor

Toscane Originale Middenmotor

Ventura Speciale Middenmotor

Ventura Speciale Middenmotor

Viela Transporto zwart

Viela Transporto zwart